Belgian Travel Academy
 

Een nieuwe Europese richtlijn die ons beïnvloedt

De Europese richtlijn "Empowering consumers for green transition" om een einde te maken aan greenwashing is op woensdag 17 januari 2024 door het Europees Parlement aangenomen. Het doel? Klanten in staat stellen bewuste keuzes te maken met het oog op onze gezamenlijke verplichting om deel te nemen aan de ecologische transitie. Hoe kan dat? Door de juiste woordenschat te gebruiken.

Er zijn drie punten om in gedachten te houden in de tekst:

  • De term "koolstofneutraliteit" is/wordt verboden als het gebruik van dit woord verwijst naar compensatie. In feite, als een bedrijf compenseert - we zeggen nu "bijdraagt" - neemt het deel aan de uitstoot van broeikasgassen en is het dus niet neutraal;
  • En stop met het gebruik van de termen "eco-verantwoordelijk", "duurzaam", "100% groen"... zonder duidelijke uitleg. Vanaf nu betekent "groen" dat je geen vervuilende gassen uitstoot;
  • Tot slot, geen labels meer zonder onafhankelijk certificeringsproces.

BELANGRIJK: hoewel deze richtlijn in de eerste plaats gericht is op bedrijven die consumentengoederen verkopen, zal ze een aanzienlijke impact hebben op de communicatie van bedrijven in de Europese reisindustrie, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn.

België heeft twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

 

Wat betekent dit voor BTC?

Agentschappen met een CERTA-label worden gevraagd om de koolstofbijdrage aan te bieden aan hun klanten. Dit is al een belangrijke stap en de communicatie hierover is duidelijk.

Voor de CERTA Green agentschappen hebben we gekozen om te werken met het internationaal gerenommeerde 'Travelife' label, dat ons de onafhankelijkheid garandeert die nu vereist is: phew!

Als onderdeel van de Belgian Travel Academy moedigt deze nieuwe richtlijn ons aan om jullie op te leiden en te informeren over de praktijken die jullie moeten invoeren om jullie reizen te verkopen op een transparante manier die zinvol is voor de klant. We zijn er nu mee bezig!

We wachten op de voorgestelde Belgische wet zodat we dieper kunnen graven en je zo goed mogelijk kunnen informeren.

 

 
 
 

ATRE: Profiel van Maxime Bouché


 

Maxime Bouché, adjunct-directeur van het Juno Beach Centre in Normandië, is verantwoordelijk voor de operationele en administratieve leiding van de Duurzame Vooruitzichten en Winkels.

Onze ambassadeur vertelt ons waarom het belangrijk is om onze planeet te behouden:

"Het Centrum is een plaats van herinnering en geschiedenis, een plaats om na te denken over en inzicht te krijgen in de problemen van gisteren en vandaag. Koolstofarm reizen is een noodzaak, een bijdrage aan het bewaren van de vrede die bereikt is na het offer van al die mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Juno Beach stelt een koolstofarm tarief voor om de milieu-impact van bezoekersvervoer te verminderen en zachte mobiliteit aan te moedigen. Dit maakt deel uit van de algemene visie van het instituut op duurzame ontwikkeling.

Voor Maxime Bouché helpt het ATRE-project om een collectief van geëngageerde spelers op gang te brengen. Samenwerken is een van de vier pijlers van de duurzame ontwikkelingsaanpak van het centrum.

In de video hier legt Maxime Bouché uit wat je kunt doen als je verantwoordelijk bent voor een toeristische locatie. Je hebt de macht om zowel bezoekers als lokale gemeenschappen bewust te maken.

De toeristische sector is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Wat je rol ook is, je kunt zeker actie ondernemen.

 
 
 

Goed om te weten : Baan voor toerisme

Bent u op zoek naar nieuwe medewerkers EN wilt u de toegang tot gratis opleidingen voor iedereen ondersteunen?

Wij werken samen met VDAB & Jobs4tourism!

Via deze twee kanalen kunnen we onze opleidingen voor werkzoekenden bekendmaken. Ze zijn ook belangrijke partners om elk jaar het tekort in onze sector aan te tonen EN onze nood aan financiële steun om sectoropleidingen te organiseren.

Vergeet niet AL je vacatures op beide sites te plaatsen.

VDAB - Jobs4tourism

Samen voor een sterkere sector!

 
 
 

Opleiding in de kijker :

 

Op aanvraag : Pakketreizenwet in de praktijk
Op aanvraag : Workshop Reiswet : Reizen? Ready, Set, Go!
E-learning Marketing in Toerisme
[btn:https://www.belgian-travel-academy.be/nl/aanbod/-pakketreizenwet-in-de-praktijkKlik hier[/btn]
Klik hier
Klik hier

 

 
 
 

Blijf op de hoogte

Volg ons op onze sociale netwerken 

 

 

 
 
 

BTC - Belgian Travel Confederation
www.belgian-travel-confederation.be

Boulevard Brand Whitlock 132, 1200 Bruxelles
info@btc-travel.be

 
BTA - Belgian Travel Academy
info@bta-travel.be
  Certa
certa@btc-travel.be

Mail envoyé à [email]